問朋友近況佢答失業,點俾反應好?

2016年12月10日

出到嚟社會做事,少不免要噓寒問暖,習慣成自然,面對朋友都可能會咁做。有啲好耐冇見嘅朋友,出到嚟當然要問下近況,如果遇到有啲朋友「休息緊」或者說「失業」時,好多時都未必能夠即時俾feedback。

 

這時,身邊的朋友以及自己,都想盡快回應,那怕只是得一秒「dead air」。究竟這個時候如何處理?大家一定要關心,有外國網站就列出以下八大回應,係地雷!千萬唔好踏進去,寧願繼續dead air:

 

資料圖片
資料圖片

 

1. 「嚟緊有無interview?」

 

呢個好可能閒閒地一日俾人問幾次,答案可能倒轉讀返出嚟。

 

2.「見工有回音未?」

 

其實絕大部分待業朋友,一旦有好消息都會「自爆」,所以呢個問題係廢問,答完又再dead air。

 

3. 「點解唔去邊度邊度做住先?」

 

即使對方有經濟困難,佢心中都有算盤,佢要諗老早諗咗,問完呢個問題後又要解釋。

 

4. 「點解你咁耐都未搵到工?」

 

呢句說話hurt到爆,其實呢個問題嘅答案,最想知道嘅係佢自己,問題擺明挑釁。

 

5. 「不如試吓apply乜乜工啦﹗」

 

唔清楚對方專業或想做邊類工,就唔好胡亂推薦,到時有閃失時,你就最慘。

 

資料圖片
資料圖片

 

6. 「聽聞呢行好搶手喎⋯」

 

搶手唔代表朋友啱做...

 

7. 「不如你認真咁坐定定搵工!」

 

其實搵工唔同返工,有時好需要一擊即中。反而建議對方多去social,減吓壓又可拓搌人脈仲實際。

 

8. 「至少你宜家好得閒。」

 

講呢句話嘅應該唔係朋友,有邊個人想要「失業的自由」?你喜歡嗎?

 

 

 

遇到朋友失業,不妨俾空間朋友,寧願dead 一dead air,有時沉默先係最大支持。

  • 失業
  • 搵工
  • 待業