新靚女同事連續M痛請假被指扮嘢 網民熱議

2016年11月18日

有同事經常定期請sick leave,請到影響同事工作,你會點做?網上討論區就有網民遇見這種情況,而且很困惑,請教網民如何處理。

這位名叫「Woafle」的網友說由於工種問題,公司男同事較多,上司都是男性。最近來了一位新同事係女子,仲要係靚女,以為可以開心上班,個個男同事、男上司對呢位新來女同事都好好,平時一向OT的文化,來到新女同事的時候就不用OT了。 

資料圖片
資料圖片

但Woafle表示,女同事連續兩個月到時到候都請假,原因是M到(月事來了),衍生的問題是新女同事sick leave時,她手頭上的工作都要Woafle來跟,又說:「就算佢請完假返工個日都好似好痛苦咁,都唔係做到好多嘢。」但總有熱心男同事主動說幫她減輕負擔,Woafle擔心長此下去,「咁樣長期落去唔係路。」質疑她兩個月請假的日子唔多一樣,「都唔知係咪扮嘢」,又說「有病咪睇醫生食藥囉。」

有女網民見狀即刻回覆,指Woafle無知:「你未見識過咩叫痛我唔怪你......月經唔係真係個個月同一日架」,有網民也表示「M痛」真係可以好大件事:「有時食藥都冇用」、「其實M痛真係會痛到暈」、「有時會血崩,真係街都出唔到」、「你體諒一下人啦」,也有網民就擔心這位新女同事的身體情況:「我有個女同事M到就好痛,痛到要入醫院打針。最後bodycheck入面有個瘤,所以痛得咁緊要,應該身體有問題。」 

有些網民就「狂請病假」大發洩,指這名新女同事有機會借故請病假:「我有啲同事郁啲就請假,硬食埋佢的工作,返來仲話跟得唔好」、「唔排除佢借月事故意請假,由其是多嘢做的日子,之前試過一個同事,每個月都用這個藉口休息,最慘佢重要將休息去玩嘅相放上網,驚死冇人知咁,有次仲係海x公園見到佢。」

  • 請病假
  • 女同事
  • 靚女同事


其他相關新聞